Harddisk Nedir? Nasıl Çalışır?






Sistem bellekleri (RAM) sakladıkları bilgileri PC’ nizi kapattığınızda saklayamaz. Sistem belleklerinin bu özelliğinden dolayı güç kullanmadığı halde veri saklayabilecek donanımlara ihtiyaç vardır, işte bu ihtiyacı sistemde sabit disk sürücüler karşılar. Sabit diskler bilgisayarınızı açtığınızda işletim sistemini ve diğer yazılımları sistem belleğine yükler ve kalıcı olarak saklamaya karar verdiğiniz bilgileri PC’ niz kapalı bile olsa korumaya devam eder. Sabit diskler saklanması gereken verileri disk üzerindeki manyetik tabaka üzerinde manyetik değişim gerçekleştirerek yazarlar. Sabit diskleri incelerken mekanik kısım ve hareketli parça içermeyen elektronik kısım olarak ele almak yerinde olur. Hareketli parçalar sabit disk sürücülerin çalışmasını engelleyen toz ve diğer etkenlerden korumak amacıyla havası izole edilmiş bir bölme içinde yer alır. Sabit disk sürücülerindeki hareketli parçalar mil, manyetik diskler, okuyucu/yazıcı kafalar, kafaların yerleştirildiği kollar ve kollara hareket veren sistemdir. Verilerin yazıldığı kısım ise disklerdir. Disklerin üzerine yazılan verini yoğunluğu sabit disklerin veri saklama kapasitesini performansını olumlu yönde etkiler. Disklerin en önemli bölümleri diski oluşturan sert alt tabaka ve üstteki manyetik tabakadır.Bu önemli tabaka için üretici firmalar sabit disk tasarımında çeşitli materyaller kullanırlar. Disk tasarımlarında çeşitli materyaller kullanırlar.Disk yüzeyindeki pürüzsüz düz tabaka için eski sabit disk sürücülerinde manyetik oksit kullanılırdı. Manyetik oksit şu an kullanılan ince manyetik film tabakasına göre daha kalın ve çabuk bozulan bir tabakaydı.

Günümüzde ısıya direnci ve daha ince disklerin yapılabilmesine imkan veren Özellikleri açısından cam esaslı diskler alüminyum olanlara alternatif oluşturuyor. Artık manyetik oksit tabakasını yerini filmsi ince manyetik tabakalar almış durumda. Sabit disk sürücülerinin en hassas mekanizmalarından birini kafaların diski çizmeden çok yakın biçimde okuma ve yazma yapabilmesi teşkil eder. Diskler mil üzeride yüksek hızda dönmeye başladığında kaydırıcıların altından geçen hava akımı okutucu/yazıcı kafaların disklere sürtmeden havada asılı kalmasını sağlarlar. Disklerin üzerindeki manyetik yüzeye neredeyse değecek biçimde duran okuyucu/yazıcı kafa ile manyetik yüzey arasındaki mesafe gönümüz sabit disk sürücülerinde 0.07 rnm’ den bile daha azdır. Kafaları disk üzerinde okunacak ya da yazılacak böl¬geye ***üren ve çok hızlı çalışan kısım ise ’Actuator’ adındaki kısımdır. Kafalar kaydırıcılara ve kaydırıcılarda kollara bağlı olmak üzere birlikte ’Actuator’ a bağlıdırlar. Hoparlörlerdeki ses üreten manyetik bobine çok benzer biçimde çalışan ’Actuator’ adeta ses üreten bir bobin kadar hızlı biçimde kafaları diskler üzerinde içeri ve dışarı yönde hareket ettirir.

Hızla dönen diskler üzerinde okuyucu/yazıcı kafalar, mantık yani kont¬rol ünitesinden gelen sinyallere göre hareket ederler.

Mantık ünitesi yani elektronik kısım bilgisayarla sabit disk arasındaki veri alışverişini ve hareketli parçaların kontrolü görevini yürütür.



Harddisklerin Hızlanması



Bilgisayar için geçerli olan en önemli kural tüm sistemin en yavaş aygıtın hızında çalışacağıdır. Tüm aygıtlar arasında şimdilik en yavaş olanı ise hala yan mekanik olmaları nedeniyle harddiskler. Tabii hız olarak da çeşit çeşit sabit disk var. Bağlantı noktası baz alınırsa masaüstü bilgisayarlar için iki çeşit harddiskten bahsedebiliriz. IDE ve SCSI arabirimini kullanan harddiskler. Aralarındaki ilişki çok basit: IDE olanlar ucuz, SCSI olanlar ise daha hızlı. Burada SCSIlerin daha hızlı olmaları konusuna açıklık getirmek gerekiyor. Hızlı olan aslında SCSI’nin kendisi, Sabit diskler birbirlerine çok yakın hızda çalışıyorlar. Ancak SCSI’nin işlemci ile iletişimi daha hızlı olduğundan ucuna bağlanan cihazlar da daha hızlı ötüyor.
Ayrıca test sonuçlarımızdan da görülebileceği gibi henüz harddiskler kullandıkları arabirimlerin hızına erişemediler. Arabirim teknolojisinin harddisk teknolojisinden daha hızlı ilerlediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.




Hızı arttırmak için ’Busmaster" özelliğini destekleyen anakarta sahip olanlar için bir şans daha var. PIIX (PCI ISA IDE Xceleralor) sürücüleri ile harddiske direk hafıza erişimi sağlayıp işlemcinin yükünü azaltabilirsiniz. Böylece hızlanan harddiskiniz değil, makinemiz olacaktır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Post ekranı nedir? POST Nasıl Çalışır?

Datagridview'den textBox'a Veri Nasıl Aktarılır?

C# SQL BAĞLANTI KODLARI