SQL Nedir?


SQL Nedir?

SQL verileri kolaylıkla yönetebilmeniz için kullanabileceğiniz bir veritabanı sistemidir. Bir kısaltma olan SQL’in açılımı “Structured Query Language”dir. Türkçe olarak çevirirsek de bu “Yapılandırılmış Sorgulama Dili” olacaktır. SQL bilinenin aksine bir programlama dili değildir. SQL bir alt dil olarak veri tabanları içerisinde istediğiniz işlemleri yapmanıza olanak sağlar.

SQL fikri ortaya ilk atıldığında matematiksel bir yapıya sahipmiş. Fakat sonraları insanlar bunları anlamakta ve kullanmakta zorlanabilir diye diğer birçok dilde de olduğu gibi İngilizce belirteçlerin olduğu bir yapıya evrilmiştir.

SQL Nerelerde Kullanılır?

SQL’in ana kullanım yeri veritabanlarıdır. Bu sebeple de ilk ortaya çıktığı zamandan bugüne değişerek bu alanda daha çok etkili olması için uğraşılmıştır. Veritabanı konusunda her soruna ve isteğe çözüm olarak geliştirilen bu dil genel geçer anlamda çok iyi bir yerde değildi. Yeni durum ise yıllar içerisinde firmaların değiştirdiği ve geliştirdiği veritabanları ile ortaya çıkmıştır.

Normalde ANSI C ve ANSI Fortran gibi dillerde bir veriyi başka bir ortama taşırken fazla zorlanmazsınız ve bunun için az bir değişiklik gerekir. Ancak konu SQL olunca maalesef ki bu durum oldukça problemli olmaktadır.

Ana sebep de SQL standartlarının oldukça fazla ve karışık olmasıdır. Ayrıca firmaların birçoğu da kendi standartlarını kullanarak normal SQL standartlarını tercih etmemiştir. Bu durumu daha çok büyük ticari işler ile uğraşan firmalarda görebilmekteyiz.

SQL Ne İşe Yarar?

SQL’in ana amacı veritabanları üzerinde işlemler yapabilmektedir. SQL ne işe yarar diye soran kişiler için aşağıdaki her işlemi rahatlıkla yapabileceklerini belirtelim; Sınırsız sayıdaki veri arasından istediğiniz veriyi bulabilmek, Sınırsız sayıdaki veri arasında istediğiniz her sorguyu yapabilmek, Veritabanına yeni veri kaydetmek, Veritabanında var olan verileri çekmek, düzenlemek, güncellemek ve silmek, Veritabanı içinde yeni tablo oluşturmak, Yeni veritabanı eklemek ya da var olanı değiştirmek.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Post ekranı nedir? POST Nasıl Çalışır?

Datagridview'den textBox'a Veri Nasıl Aktarılır?

C# SQL BAĞLANTI KODLARI